hylden

Hylden.blog.hu Avagy, "Dícsértessen téged-e hitvány sereg"

Friss topikok

Linkblog

HTML

Hogyan kezdjünk Pókerezni

2007.08.13. 21:28 | hylden | 7 komment

Az elmúlt években a SPORT TV-nek köszönhetően a póker népszerűsége meredeken emelkedni kezdett Magyarországon, és egyre több játékos szánja rá magát arra, hogy bizonyos mennyiségű pénzt keressen a játékkal.

Biztos nem lehet nehéz így meggazdagodni, gondolják egyesek. Az egész csak szerencsejáték, vélekednek mások. Az igazság azonban más.

A póker - pontosabban a legnépszerűbb válfaja, a Texas Hold’em - nem egy klasszikus szerencsejáték. Ennek oka az, hogy itt lehetséges nyerni, és nem csak alkalmanként, hanem hosszú távon is. Ez a kulcsa az egésznek. Valaki ruletten, black jacken vagy más kaszinó ellen játszható játékban olykor nyer, azonban matematikailag egy hosszabb széria után a játéka veszteségessé fog válni, és ez ellen nem tehet semmit. Ugyanis a fent említett két játékba bele van építve az ún. bankelőny. Ebből kifolyólag a ruletten átlagosan 2,7%, a black jackben 0,5-2% lesz a kaszinó nyeresége. Tehát 100$-nyi tétünkből csak 97,3$-t tudunk majd visszanyerni rulettezéskor.

Ezzel szemben a pókerben nincs efféle bankelőny, csupán az egyes leosztásokban a befolyt pénzből 5%-ot (élő kaszinókban inkább 5-10%-ot) levonnak, és ez az összeg lesz a kaszinó haszna. És mivel a pókerben igazi játékosok az ellenfeleink, ezért az ő pénzükből gazdagodunk meg, nem pedig a kaszinóéból (amiből nem is tudnánk, mivel minden szerencsejáték a játékos szempontjából veszteségesre van kitalálva).

A kicsit hosszúra nyúlt bevezető után lássuk, hogy mi is kell a póker elkezdéséhez:

1. Tőke: legalább 100-200$ szükséges ahhoz, hogy az esetleges gyors rossz széria esetén az összes pénzünket elveszítsük hamar. Ráadásul nagyobb tőkénket kevésbé is fogjuk félteni eleinte, mivel tudatában vagyunk az utánpótlás lehetőségének.

2. Stratégiai ismeretek: ahogy már említettem, a póker nem tipikus szerencsejáték, jó stratégiával nyereséget lehet felmutatni a rosszul játszó ellenfeleinkkel szemben. Ez az általunk játszott póker típusától, licitálási struktúrájától függően más és más lehet. A stratégia megtanulásában sokat segítenek a póker szakkönyvek, melyeket érdemes egy kezdő játékosnak is beszereznie, vagy esetleg internetes fórumokról tanácsokat gyűjteni.

3. Matematika, valószínűség-számítás: szorosan kapcsolódik a stratégiához. A pókerben gyakran szüksége van az embernek a matematikára, mert ezáltal meghatározhatja a döntésében rejlő várható nyereséget (expected value). A szakkönyvek szintén foglalkoznak a matematikával, így azokat szintén egyszerűen meg lehet tanulni.

4. Alapfokú angol nyelvtudás: ha az Interneten szeretne bárki is játszani, akkor a legtöbb kaszinó az angol nyelvet használja az ügyféllel való levelezésre. Ebből kifolyólag ajánlott az angol nyelv ismerete.

 

A listát még hosszan lehetne folytatni, azonban ezt csak egy bevezető írásnak szántam. A későbbiekben saját tapasztalataimat és tanácsaimat szeretném megosztani minden kedves póker iránt érdeklődő olvasóval.

By: Sanyó Ádám ( Sanzarc )

A bejegyzés trackback címe:

https://hylden.blog.hu/api/trackback/id/tr84139281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hylden 2007.08.14. 17:35:46

Viszonylag jónak tartom magam ( ego :) ), ebből kifolyólag, a Matematikai valószínűség számítást, ha nem is fölöslegesnek, de nem tartom szügsészerűnek. Egy jó játékos enélkül is megálja a helyét.
Gondolom.

Sanzarc 2007.08.16. 15:52:24

Egyes esetekben szükségszerű a matematika is. Bár sok profi játékos nem fektet rá nagy hangsúlyt (nem a matek alapján hozzák a döntésüket), de kezdő játékosok számára fontos lehet, mert megkönnyíti a választást, vagyis gyakrabban fognak helyes döntést hozni (hiszen a póker a döntések játéka).
Szóval nem kell nagyon elmélyünli a valószínűségekben, de azért érdemes ismerni az alapokat. Én így vélem. :-)

hylden 2007.08.16. 20:26:44

Egy kezdő játékosnak sem ajánlom, ugyan is könnyen elrettentő lehet a póker iránt.

Rykov 2007.08.19. 01:38:34

A szerencsejátékok, és kártyajátékok engem taszítanak. Rettentően értelmetlennek tartom, és dögunalmasnak. :D

hylden 2007.08.21. 19:44:17

A kártya játékok között, a pokert tartom azt amelyik talán csak , úgy kb 25%-ban szerencse. A többi stratégia, és jó emberismereten múlik.

Sanzarc 2007.08.22. 12:44:19

Bizony, a póker emberismeretet is bőven igényel.
A pókert már gazdasági célokra is használják, nem tudom, hallottatok-e már a pókeralapú döntéshozatalról. Két magyar közgazdász fejlesztette ki, és lényege az, hogy a pókeren (pontosabban a texas hold'emen) keresztül mutatják be a résztvevőknek, hogy miként kell jó üzleti döntéseket hozni. Nagyon érdekes szerintem...

hylden 2007.08.22. 14:54:30

Mégis, hogyan zajlik ez a póker alapú döntéshozatal?
süti beállítások módosítása